• EE Articles
  • Uudised
  • Pressiteated
  • 14.05.2023
  • AS YIT Eesti

Väike-Õismäe uus tornmaja ootab elanikke aasta lõpus

YIT Eesti tähistas sarikapeoga Väike-Õismäele aadressile Päevalille 17 kerkiva 14-korruselise tornmaja lõpliku kõrguse saavutamist. YIT müügijuhi Eva-Liisa Tamme sõnul saavad omanikud oma uute kodude võtmed kätte aasta lõpus.

Tamme sõnul on Päevalille 17 ideaalne elukoht inimestele, kes unistavad kõikide mugavustega kaasaegsest kodust, kus kõik tegusaks eluks vajalik on lühikese jalutuskäigu kaugusel.

„Kaasaegses kodus on igal aastaajal mõnus olla, sest tänu keskkonnasäästlikele tehnosüsteemidele on õhk meeldivalt värske ja toad soojad. Oleme hoonet projekteerides mõeldud kõigele, mida elanikud vajavad lihtsaks ja mugavaks eluks. Kaks lifti kiiremaks korrustevaheliseks liikumiseks, korteripõhised sooja- ja elektrikulude arvestid, video-fonosüsteemid külalistele ja kulleritele ukse avamiseks ja paljud muud moodsad lahendused tagavad elanikele muretuma elu,“ kinnitas Eva-Liisa Tamm.

Sihvakas B-energiaklassi hoones asub ühtekokku 70 kodu, mille seast leidub igas suuruses kortereid alates 30 m2 1-toalisest korterist kuni 79,7 m2 4-toaliste perekorterini välja. Tornmajas asuvast kodust saavad eriliselt suurt rõõmu tunda kõrgemate korruste elanikud, kellele avanevad akendest ja rõdudelt avarad vaated nii Harku järvele kui ka Kopli lahele.

Hoonel on erinevates värvivarjundites fassaad, mille betoonpindu tasakaalustavad toonitud klaasidega rõdud. Päevalille 17 arhitektuuriahenduse autori Priit Hameri sõnul oli tornmaja kujundamisel olulisim eesmärk luua hoone, mis täiendaks maitsekalt Õismäe väljakujunenud ilmet ning looks hoone juurde ka rahulikku olemist võimaldavat kaasaegset linnaruumi.

„Stereotüüpselt magalatena tuntud piirkondadesse uute hoonete loomine on tegelikult arhitektile küllaltki lihtne ja samas põnev ülesanne, sest keskkond ja üldine arhitektuuri-ideoloogia on seal juba suuresti välja kujunenud. Arhitekti võimuses on anda oma lahendusega hoonestusele rohkem kaasaegsust, õhulisust ja värvi, jäädes ometi vaoshoituks ja austades piirkonnale omast nägu. Usun, et Päevalille tornmajade soliidne vertikaalsust rõhutav lahendus täidab seda eesmärki väga hästi,“ rääkis Hamer. 

Arhitekt lisas, et Päevalille projektiga sooviti luua ka ala, mis pakuks elanikele võimaluse nautida oma rutiinsete igapäevaste toimetuste vahel rahulikke hingetõmbehetki. „Lõime selleks Päevalille kortermaja parkimismaja katusele rikkalikult haljastatud aiamajaga roheala, kus elanikud saavad päikesepaistet nautida, raamatut lugeda, sõpradega piknikke pidada, lastega mängida. Linnalik elukeskkond ei tähenda seda, et hoone on ümbritsetud intensiivsetest tegevustest – kaasaegses linnaruumis püütakse luua üha rohkem võimalusi ka lõõgastumiseks,“ sõnas ta.

Tema sõnul vajavad Väike-Õismäe taolised piirkonnad selleks veel lõpuni planeerimist. „Neis kvartalites on palju lahtisi otsi, sest kunagine planeeritu pole lõpuni teostunud ja hoonete vahel on jätkuvalt palju kasutamata „tühermaad“. Linnaruumi eksperdid on viidanud vajadusele tihendada linna, rõhutades samas, et see ei tohiks toimuda rohekeskkonna arvelt. Õnneks on juba palju häid näiteid sellest, kuidas maastikuarhitektid on suutnud modernistliku linnaruumi hoovialadele mitmete projektidega elu sisse puhuda,“ lisas Hamer.

Päevalille 17 igale korterile on ette nähtud oma panipaik ja isiklik parkimiskoht. Et elanikud saaksid eelistada autosõidule ratast, on hoone esimesele korrusele loodud spetsiaalne jalgrataste hoiuruum, kuhu saab turvaliselt paigutada ka lapsevankrid.

YIT esindaja sõnul on uus hoone ideaalne kodu just aktiivset eluviisi hindavatele inimestele. „Lisaks parkimismaja katusel asuvale rohealale on elanikel  võimalus kasutada maja kõrval olevat jõulinnakut ja pallimänguplatsi, mida talviti liuväljana kasutada saab. Väike-Õismäelt saab alguse ka põneva maastikuga terviserada, mis kutsub jooksma, rattaga sõitma, rulluisutama ja talvel ka suusatama. Elanikud saavad minna metsa jalutama, nautida rannailma Harku järve ääres, külastada Vabaõhumuuseumit või Loomaaeda. Ka koolid ja lasteaiad on siin jalutuskäigu või rattasõidu kaugusel, nagu ka lai valik huvialaringe ja spordiklubisid, toidupoode, ostukeskuseid ja restorane,“ loetles Eva-Liisa Tamm uue hoone asukoha eeliseid.

Tutvu Päevalille 17 kodude valikuga siin: https://www.yit.ee/elamuarendus/tallinn/vaike-oismae/paevalille-17