Tagasi
  • 04.04.2016

Pressiteade: Täna juubelit tähistav AS YIT Ehitus on 25 aasta jooksul ehitanud ja renoveerinud üle 1605663 ruutmeetri hooneid

Eesti juhtivaid ehitus- ja kinnisvaraettevõtteid YIT Ehitus tähistab täna juubelit ja keskendub pikaajalisele edule.

Kaheksas riigis tegutsev ja enam kui 5300 inimesele tööd andev YIT kontserni kuuluv ehitusettevõte on läbi ajaloo ehitanud ja renoveerinud ligi 660 hoonet üle Eesti, mille hulka kuulub büroohooneid, hotelle, elamuid, koolimaju, lasteaedu, tööstushooneid ja keskkonnakaitselisi rajatisi. 25 aasta jooksul on teostatud kokku üle 700 erineva projekti. Arendusprojektidest on suurima osakaaluga elamuehitus ja hetkel on ehitusfaasis 200 korterit Tallinna südalinnas Jakobsoni ja Saani tänaval, Kalamajas Vibu tänaval ja Kakumäel. Läbi aastate on YIT rajanud üle 3000 kodu.

Pildigalerii siin

Ettevõtte üks esimesi suuremaid objekte oli hotell Olümpia 286 hotellitoa renoveerimine 1994. aastal. Kõige kõrgem ja üks keerulisemaid YIT Ehituse seni teostatud ehitisi on aga 2012. aastal renoveeritud Tallinna Teletorn. “Näiteks veeti 314 meetri kõrgusest tornist peamiselt käsitsi välja 800 tonni betoonjäätmeid ja muid materjale ning 22. korruse restorani suurte põrandavaipade ülestoimetamiseks riputati need lifti alla. Ehitajad said hakkama tõelise proovikiviga, sest samaaegselt renoveerimistöödega kõrgustes ja muutlike ilmastikuoludega edastati teletornist katkematult telepilti,” meenutas ASi YIT Ehitus juhatuse esimees Margus Põim.

Põnev väljakutse oli ka efektse arhitektuuriga Narva Kolledži õppehoone ehitus, mille ainulaadne valgest betoonist esifassaad, klaaspostidega klaasfassaadid ja börsihoone paekividest võlvlaed on leidnud äramärkimist nii kõrgetasemeliste arhitektuursete kui ka ehituslike lahenduste eest. 2012. aastal tunnustas Arhitektide Liit YIT Ehitust kui parimat ehitajat ning hoone tõsteti esile Aasta Betoonehitise konkursil.

“Äriedu saavutamiseks on oluline austada oma huvirühmi ja luua väärtust neile kõigile – nii klientidele, aktsionäridele kui ka töötajatele. Osa igapäevasest äritegevusest on ka vastutustunne” ütles Põim. Seetõttu alustas YIT Ehitus mullu heategevusprojektiga, annetades iga ASilt YIT Ehitus kodu ostja nimel 100 eurot heategevuseks. Abivajaja sai koduostja ise valida: MTÜ Igale Lapsele Pere, mille eesmärk on vanemliku hoolitsuseta jäänud lastele kasuperedes kasvamise tagamine, või Peeteli sotsiaalkeskus, mis pakub vaesuses elavatele lastele ja noortele toetust hariduse omandamisel. Kolmas toetatav ühing on Varjupaikade MTÜ, mis aitab leida kodututele loomadele uued kodud. Aasta jooksul on heategevuseks kogutud muljetavaldav summa.

YIT Ehituse eelkäija alustas Eestis tegutsemist 1991. aastal, kandes erinevatel arenguetappidel nimesid AS FCM ning AS FKSM. Aastal 2001 omandas firmas enamusosaluse Soome suurim ehitusteenuseid pakkuv kontsern YIT ning alates 2005. aasta veebruarist kannab ettevõte Eestis nime AS YIT Ehitus.

AS YIT Ehitus on Eesti juhtivaid ehitusettevõtteid, mis kuulub Soome ehitusteenuseid pakkuvasse kontserni YIT. YIT kontsern on säästlikke linnakeskkondi loov ehitussektori liider, kes ehitab elamuid, ärihooneid, taristut ja terveid piirkondi. Keskendume sellele, et pakkuda esmaklassilist kliendikogemust ja kõrget kvaliteeti ning tagada oma mitmekülgse asjatundlikkuse järjepidev areng. YIT tegutseb Soomes, Venemaal, Baltimaades, Tšehhis, Slovakkias ja Poolas. 2015. aastal oli YIT müügitulu peaaegu 1,7 miljardit eurot. YIT aktsiad on noteeritud Nasdaq OMX Helsinki börsil.