• Koduostu blogi
  • 23.04.2019
  • Maarja Abel
  • YIT
  • 2859 vaatamist

Kaks olulist dimensiooni, mis muudavad köögid funktsionaalseks

Eelmises köögidisaini leidmise postituses kirjutasin, millised võimalused kliendil kööki valides on ja kuidas teha selgeks, millist kööki tegelikult tahad. Tõin välja ka mõned minu eelistused ja punktid, mida köökide juurses oluliseks pean. Sellel korral tutvustan meie köögidisaini.

Uue köögi 3D pilt
Uue köögi 3D pilt

Koduostublogis kirjutan oma teekonnast koduostjana, et olla julgustuseks ja eeskujuks neile, kes on mõelnud oma kodu ostmise peale või teevad seda tulevikus ning neile, kes ehk seda teekonda pelgavad. Selles blogipostituses räägib TalTechi tudeng ja YIT-s töötav Maarja oma esimese kodu ostmisega seonduvatest teemadest. Head lugemist ja põnevat koduostu teekonda!

Kui palju kappe, sahtleid ja kui suurt töötasapinda võiks köögis vaja minna?

Köökide puhul on oluline, et oleks ruumi, kus lõigata juurvilju, liha, sõtkuda tainast ja kokata maitsvaid sööke. Tuleb arvestada erinevate köögitarvikute ja seadmete hoiustamisega. Potid,  toidunõud, kohvimasin, lõikelaud ja muud nõud vajavad oma kohta, muidu võib köögis kaos tekkida. Märksõna on, et igal asjal oma koht.

Võimalikult vähe laokil asju

Avatud köögiga lahenduse juures on  minu jaoks oluline, et tööpinnal oleks võimalikult vähe asju, nii on oluliselt lihtsam kööki koristada ja korras hoida. Kõigel peab olema oma sahtel, kapp, riiul või nišš. Kokkamise ajal on  segadus lihtne tulema, kui asjad ei asu oma tavapärases kohas või on üksteise otsa kuhjatud nagu tihti suurte ja mahukate kappidega juhtub. Tean omast kogemusest, et kapid, mis on kas liiga sügavad või liiga kõrged, kuhjuvad igasugust kraami täis alustades kuivainetest lõpetades maitseainete ja siirupipudelitega.

Funktsionaalsed kapi- ja sahtlisüsteemid

Köögikapid, sahtlid ja panipaigad

Kappide, sahtlite, riiulite ja muude panipaikade planeerimisel tuleb arvestada sinna paigutatavate asjade kõrguste ja laiustega. Näiteks,  õlipudelit pole mõistlik panna laia kappi või jätta tööpinnale, vaid planeerida pudelitele pikem ja kitsas sahtel. Sarnast loogikat võib rakendada kõikide köögiseadmete, tarvikute ja toiduainete puhul: selekteeri tooted kõrguse ja laiuse järgi gruppideks ning koostada selle järgi tabel, graafik või joonis. Hiljem vaatame, kuidas seda teha võib.

Pudelite ja maitseainete sahtlid

Millist tehnikat kööki valida?

See on väga individuaalne. Igal perel on seadmete osas erinevad vajadused. Kohvimasina vajadus sõltub sellest, kas peres on kohvijoojaid ja millist valmistusviisi eelistatakse.  Mõni saab hakkama tassi-ehk pätikohviga ja teised eelistavad masinakohvi.

Kohvimasinad on erinevas mõõtudes, lisaks on ju ka integreeritavaid masinaid. Kuna tehnika valikul on oluline vaadelda pere vajadusi, siis vaatame, kuidas mina seda tegin.

Meie peres on praegu kaks inimest. Kohvi me kodus ei joo, süüa valmistame vastavalt vajadusele ja mitte tingimata igal õhtul. Kodus valmistame pigem salateid või midagi kerget. Tulevikku vaadates on meie peres kasvamas lapsed ja juba nüüd tuleb sellega arvestada.. Aga kuidas ma selle teadmisega omale praktilise köögi planeerin? Targad nõuandjad ütlevad, et tuleb teha nimekiri sellest, mis praeguse köögi puhul meeldib ja sellest, mis ei meeldi. Püüan seda teha.

  • Mulle meeldib: pliit, kraanikauss ja töötasapind asuvad üksteisest mugavas kauguses.
  • Mulle ei meeldi: vähe kappe ja sahtleid, väike töötasapind, väike külmkapp ja sügavkülmik, gaasipliit, puudub prügikastisüsteem, köök on väike. 
  • Tulevikuköögis võiks olla: nõudepesumasin, induktsioonpliit, ahi, integreeritav mikrolaineahi, eraldi ruum lõikelaudadele, pudelitele, maitseainepurkidele, kuivainetele, suur külmkapp ja sügavkülmik (üks külmik, milles on nii suur sügavkülma kui ka tavaosa), palju töötasapinda, koht pottidele ja pannidele.

Olemasoleva köögi ja uue köögi planeering

Milliste kõrguste ja laiustega sahtlid, kapid ja tehnika valime?

  • Kogu köök on tinglikult jaotatav 600 mm mööblimooduliteks. See aitab paigutada köögitehnikat, sest kõik tehnikatootjad arvestavad sellega, et pliit, nõudepesumasin, ahi ja muu selle 600 mm vahele ära mahuks.
  • Sahtlite ja kappide planeerimisel tuleks arvestada sinna paigutatavate toodetega. Näiteks võiks pudelite ja maitseainete sahtli laius jääda vahemikku 150-200 mm;
  • Pannidele ja pottidele võiks arvestada sahtli või kapi kõrguseks kuni 25 cm, kõrgematesse sahtlitesse hakatakse potte ja panne üksteise otsa kuhjama ja kui tahta mõnda alumist potti kätte saada, tuleb kogu sahtel tühjaks tõsta.
  • Taldrikute, kruuside ja teiste lauanõude hoiustamiseks vajalike sahtlite ja kappide paigutamisel tuleks arvestada sellega, kas nendeni peaks ulatuma ka pere pisemad. Kui peres on pisikesi lapsi, siis on mõistlik paigutada igapäevased asjad nii, et ka nemad need kätte saaksid.
  • Kõrgete taldrikuvirnade vältimiseks tuleb kapid planeerida nii, et üksteise otsa mahuks pigem vähem. Tavalises majapidamises on harv juhus, kus ühe mõõduga taldrikuid väga palju oleks. Pigem tasub planeerida rohkem horisontaalset ja vähem vertikaalset pinda.
  • Joogiklaaside kapi kõrguseks võib planeerida keskmise klaasi kõrguse. Joogiklaasid ja kruusid võiksid mugavalt mahtuda kuni 200 mm kõrgusesse kappi.
  • Kappe ei tasu planeerida liiga sügavaks. Kui kapp on liiga sügav, siis võivad asjad samuti kuhjuma hakata. Ülemiste kappide sügavus planeeritakse tavaliselt alumistest kappidest väiksem.

Kui panipaikade mõtted olid koondatud, hakkasin neist vormima pilti. Selline on minu uue köögi esialgne disain.

Uue köögi 3D pilt

Järgmise korrani!