• EE Articles
  • Uudised
  • 05.01.2024
  • AS YIT Eesti

Klooga ja Orgita elanikud saavad toasooja uutest katlamajadest

Ehitusettevõte YIT Eesti andis soojatootjale N.R Energy üle Klooga ja Orgita uued kaasaegsed katlamajad, mis kasutavad toasooja tootmiseks taastuvressurssi – Eesti hakkpuitu. Esimene toasoe jõudis uutest katlamajadest elanikeni juba pühadeperioodil.

YIT Eesti juhatuse liikme Margus Põimi sõnul on Harjumaale, Lääne-Harju valda, Kloogale ja Raplamaale, Märjamaa valda, Orgitale rajatud kaasaegsed katlamajad silmapaistavad nii oma tipptehnoloogiliste seadmete kui ka väljapaistva arhitektuurilise lahenduse poolest.

„Katlamajade ehituse projekt kulges vaatamata pingelisele graafikule edukalt. Keskkonnainvesteeringute keskuse (KIK) toel ehitatud katlamajad kasutavad Austria ettevõtte Kohlbach kõige kaasaegsemat soojatootmise tehnoloogiat, mis on keskkonnasõbralik, efektiivne ja tagab hea tarnekindluse. Projekti käigus likvideerisime ka vanade, amortiseerunud katlamajade hooned,“ rääkis Põim.

Ta lisas, et ehitusprojektide olulisim edutegur on alati konstruktiivne koostöö tellijaga. „N.R Energy professionaalne meeskond oli selles osas ideaalne koostööpartner,“ tunnustas Põim tellijat.

N.R Energy juhatuse liige Nikolai Reismani sõnul saavad uued katlamajad „Tõhusa kaugkütte“ märgise, millega tähistatakse keskkonnasõbralikke, mõistlikke ja mugavaid soojusvarustuse lahendusi. „Käesoleval pakaseperioodil on katkematu, kvaliteetne ja taskukohane soojavarustus igale eestimaalasele kriitilise tähtsusega. Astusime kaugküttetaristu moderniseerimise teekonnal kaks jõulist sammu edasi ning kahes Eesti asulas võeti jõulud ja uus aasta vastu juba uhiuutest katlamajadest pärineva toasoojaga,“ sõnas Reisman.

Majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi tellitud Süsinikneutraalse soojus- ning jahutusmajanduse uuringu kohaselt tagab kaugküte kõige soodsama hinna süsinikneutraalsuse eesmärgi täitmisel. Hetkel üle Euroopa arutelu all oleva hoonete energiatõhususe direktiivi ülevõtmise järel ei ole näiteks fossiilkütustel töötavate küttesüsteemide kasutus enam lubatud hoonetes, mida ehitatakse, rekonstrueeritakse, renoveeritakse või mille küttesüsteeme renoveeritakse.

1997. aastal asutatud ja täielikult Eesti erakapitalil põhinev N.R. Energy varustab soojusenergiaga 19 kaugkütte võrgupiirkonda üle Eesti ning müüb soojusenergiat mitmekümnest mehitamata kaug- ja lokaalkatlamajast. Ettevõtte peamised kliendid on kortermajad, eramud, koolid, lasteaiad, spordihooned, tervishoiuasutused, kohalikud omavalitsused, asutused ja ettevõtted, kellele tarnitakse soojusenergiat vastavalt Konkurentsiameti kehtestatud piirhindadele. Ettevõte on tegev ka Eesti taristuehituses bituumeniturul.

AS YIT Eesti kuulub rahvusvahelisse YIT gruppi, mis on Soome suurim ja Põhja-Euroopa üks juhtivaid arendus- ja ehitusettevõtteid. Ettevõtte eesmärk on luua jätkusuutlikku elukeskkonda: funktsionaalseid kodusid, tulevikutrende järgivaid avalikke ja ärihooneid, sujuvat liikuvust toetavat infrastruktuuri ning kliimasõbralikke taastuvenergialahendusi. YITs töötab ühtekokku üle 5000 spetsialisti üheksas riigis: Soomes, Rootsis, Norras, Eestis, Lätis, Leedus, Tšehhis, Slovakkias ja Poolas. 2022. aastal oli ettevõtte müügitulu 2,4 miljardit eurot. YIT Corporationi aktsiad on noteeritud Nasdaq Helsinki Oy börsil. www.yitgroup.com