• EE Articles
  • Uudised
  • 22.04.2022
  • AS YIT Eesti

Ajalooline suurinvesteering: Makita uus büroo- ja laohoone sai nurgakivi

Sel nädalal sai Saue vallas Gate Tallinna tööstuslinnakus nurgakivi profitööriistade tootja Makita uus büroo- ja laohoone, mille ehitamiseks teeb Jaapani ettevõte Põhja- ja Baltimaade regioonis ajaloo suurima investeeringu. 24 miljoni eurot maksva A-energiaklassi nõuetele vastava hoone rajab YIT Eesti.

Ligikaudu 25 000 ruutmeetri suuruse netopinnaga kahekorruseline hoone võimaldab seni erinevates asukohtades laopindu rentinud Makital koondada kogu oma tegevus ühte asukohta.

„Tänu oluliselt suuremale laopinnale saame pakkuda kaupade kiiret tarnet edasimüüjatele ning avarates remondi- ja hoolduskeskuse ruumides professionaalset tuge lõpptarbijatele,“ tundis Makita OY Eesti filiaali tegevjuht Seiji Tanizawa heameelt uuenduste üle.

Tema sõnul saavad uues hoones olema lisaks kontoriruumidele ja laole ka kogu tooteportfelli koondav näidistesaal ning koolituskeskus, kus olulise uuendusena hakatakse koolitama edasimüüjate kõrval tulevikus ka Makita tööriistade lõppkasutajaid. Majas saavad olema testruumid nii betooni-, puidu- ja metallitööriistade testimiseks ning lisaks rajatakse välitestala, kus saab katsetada aiatööriistu.

Nurgakivi asetamise tseremooniast võtsid osa ka Makita OY Eesti müügidirektor Imre Rammul, Makita korporatsiooni Euroopa juht Hiroshi Tsujimura, Jaapani suursaadik Yukihiko Matsumura, Saue vallavanem Andres Laisk, YIT Eesti juhatuse liige Margus Põim ning kõige kauaaegsem Makita toodete edasimüüja Tallmac Tehnika esindaja Priit Kõrgesaar.

Hoone ehitaja, YIT Eesti ehitusvaldkonna juhi Reimo Ehrsteini sõnul on Makita uus büroo- ja laohoone mastaapne ning mitmeid uudseid kogemusi pakkuv projekt. Hoone ehitamiseks kulub ühtekokku umbes 10 000 kuupmeetrit betooni, ligi 500 tonni ehk enam kui 20 veoautotäit teraskonstruktsioone ning ligi 2800 vaia, mis moodustab kogupikkuses 19 kilomeetrit.

Tema hinnangul väärib Makita ambitsioonika tellijana suurt tunnustust selle eest, et panustab lisaks hoone parima funktsionaalsuse ja mugava planeeringu saavutamisele ka võimalikult väiksele keskkonnajalajäljele.

„A-energiaklassi nõutele vastava hoone katusele ja kinnistule paigaldatakse enam kui 2000 paneeli koguvõimsusega 1000kW. See katab tänastel andmetel kogu hoone energiatarbimise ning ülejääv võimsus suunatakse elektrivõrku, et varustada roheenergiaga teisi Gate Tallinnas tegutsevaid ettevõtteid,“ rääkis Ehrstein.

Ehitustööd algasid 2022. aasta jaanuaris ning projekti plaanitav valmimisaeg on 2023. aasta aprillis.

Lisainfo:

Reimo Ehrstein, YIT Eesti AS ehitusvaldkonna juht, reimo.ehrstein@yit.ee

YIT on Soome suurim ja Põhja-Euroopa üks juhtivaid arendus- ja ehitusettevõtteid. YIT on juba 110 aastat loonud paremaid elukeskkondi: rajanud jätkusuutlikku eluviisi toetavaid funktsionaalseid kodusid, tulevikutrende järgivaid avalikke ja ärihooneid ning infrastruktuuri, mis toetab kogukondade, ettevõtete ja ühiskonna toimimist. YITs töötab ühtekokku üle 7000 spetsialisti kümnes riigis: Soomes, Rootsis, Norras, Eestis, Lätis, Leedus, Tšehhis, Slovakkia, Venemaal s ja Poolas. 2021. aastal oli ettevõtte müügitulu 2,9 miljardit eurot. YIT Corporationi aktsiad on noteeritud Nasdaq Helsinki Oy börsil. www.yitgroup.com