• EE Articles
  • Uudised
  • 10.05.2021
  • YIT Oyj

Euroopa hoovid kihavad elust

Hoovid ja pargid on linna kiires argipäevas tähtsad hingetõmbekohad.

Poolakad armastavad hoovis lõõgastuda. Hoovis peab olema koht, kus saab hea raamatu ja kohvitassi seltsis rahulikult kevadet või suve nautida. Lilled ja taimed toovad looduse lähemale. Poolakad armastavad ka grillida.

Andrzej Gorgoń, YIT Poola

Aiandus on Eestis üks levinumaid harrastusi ja linnaaianduse populaarsus kasvab kiiresti. Tallinna linn algatas eelmisel aastal linnaaiandust toetava projekti. Linnaistandikud ja -aiad ühendavad kauni keskkonna ja söödava saagi ning nende eest hoolitsemine peab olema lihtne ja mugav nii rõdul, terrassil kui ka hoovinurgas. Linnaaiandus muutub üha populaarsemaks – sellega tegeletakse isegi ettevõtetes! Ühel kohalikul ettevõttel on näiteks katusel mesitarud ja eelmisel suvel kogusid nad sealt ligi 100 kg mett.

Kadi Aljas, YIT Eesti
 

Lätlastel ei ole hoovi kasutamisel tugevaid traditsioone ega juurdunud tavasid, vaid meie hindame mitmekesisust. Lastele on hoov mängupaik, täiskasvanud eelistavad üldiselt sportimisvõimalusi, nagu mänguplatse ja alasid, kus saab koos näiteks piknikku pidades aega veeta.

Renate Vandere, YIT Läti
 

Tšehhe ühendab vajadus viibida värskes õhus ja looduses ka linnakeskkonnas ning hoovid on väga tähtsad. Viimase 15 aastaga on saanud basseinidest tšehhide hoovides omaette nähtus ja nendes kihab suvine seltsielu. Tšehhid armastavad nokitseda ja õues veedetakse aega midagi meisterdades või aiamaadel tegutsedes. Koroonapandeemia ajal on hoovide tähtsus veelgi kasvanud.

Veronika Vanišová, YIT Tšehhi
 

Leedukatele on tähtis, et elukeskkond pakuks midagi kujutlusvõimele, loovusele ja meeltele ning seal oleks kohtumispaiku. Looduse lähedus teeb rõõmu ning seepärast on ka linnades elavate leedukate hoovis olulisel kohal haljasalad, puud ja aiad.

Akvilė Varanauskienė, YIT Leedu

 

YIT avaldas 2018. aastal koos linnade ja muude tegijatega arendatud kontseptsiooni „Enemmän elämää pihapiireihin“ („Rohkem elu hoovidesse“), mis tugineb üleilmsetele arengusuundadele, nagu kollektiivsus ning soov omada, muuta ja kasutada linnaruumi eneseväljenduseks.

Kontseptsioon jaotab hoovi kolme ossa: aktiivne, rahulik ja seltskondlik. Esimene kontseptsioonipõhine hoov valmis Helsingis Pasilas Sähköttäjänpuistos 2018. aasta kevadel.

Nagu YIT töötajate ülaltoodud lühiintervjuudest järeldub, on hoovid ka YIT Kesk-Euroopa ja Venemaa ehitusobjektidel kesksel kohal.

Linnaruumi tihenedes igatsetakse koduhoovilt üha enam hubasust, võimalust argipäevast taastuda ja naabritega kokku saada. Seepärast on YIT viimastel aastatel näinud elurajoonide ehitamisel erilist vaeva just hoovide ja parkide projekteerimise ning rajamisega.

Väiksed ojad jaotavad suure hoovi osadeks. Taamal korteriühistu ühine jooksurada, mis liidab hoovi eri alad tervikuks. Kasutamata jäänud parklakatusel õitsevad taimed ja sadu aastaid vana jalakas püüab hoovi keskse kaunistusena pilku.

Need on vaid mõned näited lahendustest, mis elavdavad mitmel pool Euroopas YIT ehitisi.

Allolevast tekstist saate lähemalt lugeda, milliseks hoovid üle Euroopa muutuvad. Täisteksti saate lugeda uudiste lehel.

Venemaal on hoovid linnaelu keskpunkt

YIT korraldatud kliendiküsitluse järgi on toimiv hoov venelaste meelest üks tähtsamatest korteriostu mõjuteguritest. Seega armastavad venelased hoove ja veedavad seal pea aasta ringi aega.

„Venemaal on hoovid seltskonnaelu keskpunkt, kus kohtutakse pere, tuttavate ja naabritega ning vesteldakse nii argirõõmudest kui ka ühiskondlikel teemadel,“ selgitab YIT Venemaa arendusjuht Juha Rissanen.

Kui Soome linnaelanikud suunduvad parki, siis venelased kogunevad hoovi. Hoovis veedetakse aega, tehakse sporti, nauditakse suupisteid ja korraldatakse üritusi. Rissaneni sõnul on linnahoovide parandamine muutunud suurlinnades üha levinumaks.

„Näiteks Moskvas korraldatakse konkurssi „Meeldiv Moskva“, mille käigus otsitakse linna kõige toredamat hoovi või mänguväljakut,“ räägib Rissanen.

Hoovide ehitamist reguleerivad ranged eeskirjad, mis määravad ära näiteks haljasalade, istandike, mänguväljakute ja parkimiskohtade asukohad ning vahemaad. Ka YIT hoovikontseptsioon on muudetud Vene eeskirjadele sobivaks.

Kesk-Euroopa hoovides saavad kokku linnakära ja kodurahu

Peale Venemaa on YIT-l palju hoovidega ehitusobjekte ka igal pool mujal Euroopas. Kesk-Euroopa linnades soovitakse, et hoovid oleksid linnaelu lahutamatu osa. Suundumus on avada hoovid linna osana.

YIT hoovikontseptsiooni järgi projekteeritakse hoovidesse mitmesuguseid avalikke, poolavalikke ja privaatseid alasid. Seal saavad kokku linnakära ja kodurahu. Lisaks keskkonnahoiule ja mitmekülgsusele soovitakse hoovides näha erinevaid funktsioone ja alasid, nagu platsid, teenused, sportimiskohad ja mänguväljakud.

Allikas: yit.fi