• EE Articles
  • Uudised
  • 14.12.2020
  • YIT Corporation

YIT katsetab teehoolduses kruusatee eluea pikendamiseks siduvainet

YIT katsetab uut keskkonnasõbralikumat meetodit kruusateede bituumenkattega muutmiseks vastupidavamateks kruusateedeks.

YIT teehooldus kruusateel
YIT teehooldus kruusateel

Lignosulfonaadil põhinev siduvaine parandab kruusateede pinda ja pikendab kasutusaega, vähendades pinna külmakahjustusi. Norra maanteeameti tellitud uuringu järgi võib lignosulfonaadiga stabiliseerimise järel tee eluiga pikeneda kohati seitse aastat. SVV FOU jätku-uuring kestis 15-17 aastat.

Võrreldes teiste praegu Soomes kasutatavate stabiliseerijatega on lignosulfonaadil väiksem süsihappegaasi emissioon ja selle tootmine seob süsihappegaasi, sest see on puidukiudude siduvaine.

Lignosulfonaadiga töödeldud teed võib töödelda nagu tavalist kruusateed, seda tasandades või killustikku lisades. Lignosulfonaati kasutatakse üle maailma ka tolmu sidumiseks.

Lignosulfonaati valmistatakse ligniinist, mis moodustab tugevaid sidemeid ja on tselluloosi järel levikult teine biopolümeer maailmas. Ligniini saab kasutada ka näiteks ksülitooli ja vanilliini valmistamiseks.


Lisainformatsiooni saamiseks võtke ühendust:

Olli-Pekka Kurki, objektijuht (YIT OYJ), teehooldus, tel +358 (0)40 864 4236, olli-pekka.kurki@yit.fi

Pirita Tiusanen, kommunikatsioonijuht (YIT Corporation), tel +358 (0)44 240 9822, pirita.tiusanen@yit.fi

 

Allikas: YIT Corporation


YIT on suurim Soome ja oluline Põhja-Euroopa ehitusettevõte. Me arendame ja ehitame kortereid, äripindu ja terveid piirkondi. Lisaks sellele oleme nõudliku infrastruktuuri ehitamise ja teekatte rajamise spetsialistid. Koos klientidega loovad meie ligi 8 000 professionaali senisest funktsionaalsemaid, atraktiivsemaid ja jätkusuutlikumaid linnu ja elukeskkondi. Tegutseme 10 riigis: Soomes, Venemaal, Rootsis, Norras, Balti riikides, Tšehhis, Slovakkias ja Poolas. Meie 2019. aasta käive oli ligikaudu 3,4 miljardit eurot. YIT Oy aktsia on noteeritud Helsingi Nasdaq OMX börsil. www.yitgroup.com