Tagasi
  • EE Articles
  • Uudised
  • 03.11.2020
  • AS YIT Eesti

Kaasaeg kohtub pärandiga: YIT Rakvere Pika tänava rekonstruktsioon pälvis Muinsuskaitseameti aastapreemia

14. oktoobril leidis Proto Avastustehases aset Muinsuskaitseameti aastapreemiate üleandmine, kus tehti teatavaks tänavused restaureerimis- ja muinsuskaitse valdkonna parimad tööd. Kategoorias “Uusehitis ajaloolises keskkonnas” pälvis autasu YIT ja KARISMA arhitektide Kai Süda ja Risto Parve koostööna sündinud Pika tänava rekonstruktsioon.

Rakvere Pikk tänav
Rakvere Pikk tänav

Ajaloolise Pika tänava uuendamine kaasaegseks avalikuks linnaruumiks on andnud Rakvere Pikale tänavale uuesti esindustänava rolli. Rekonstrueerimise käigus valmis kohaliku kogukonna vajadusi arvestav tänav, mis samas ka täiendab ja tõstab esile pika ajalooga Rakvere linna kultuuripärandit.

“Tänavu oli meil õnne töötada Rakveres mitmel objektil korraga – rekonstrueeritud sai nii tunnustuse pälvinud Pikk tänav kui ka ajalooline Vallimägi, kus avati ligi seitsmel hektaril laiuv vabaõhukompleks, mis austab Rakvere senist kultuuripärandit ja sillutab teed oluliste sündmuste läbiviimiseks nüüd ja edaspidi,” märkis YIT Eesti juhatuse esimees Margus Põim. “Linna arenedes on alati mitu võimalust – kas minna seda teed, et luua vana asemele midagi täiesti uut või kaasajastada olemasolevat, rõhutades ajaloolise objekti tugevusi. Meil on heameel, et saime aidata ellu viia Rakvere linna tulevikuvisiooni, mis on samas justkui austusavaldus nende minevikule. Üks ei välista teist,” sõnas ta.

Aprillist oktoobrini väldanud Pika tänava rekonstrueerimisprojekti käigus said uue aluskonstruktsiooni nii tänav kui ka platsid. Sõiduteele paigaldati graniidist katend ning kõnnitee sai kaetud betoonplaatidega, mida asusid täiendama graniidist äärekivid. Kaasaegse linnaruumi huvides paigaldati projekti käigus täiesti uus tänavavalgustus, kohale asetati betoonist linnamööbel ning Pikk 52 kinnistut täiendavad uued trepipiirded ja käsipuud koos LED-valgustusega.

“Oleme lõpptulemusega väga rahul ning Muinsuskaitseametilt saadud preemia näitab, et uue ja vana kvaliteetset kombineerimist hindavad ka oma ala eksperdid,” toob Põim välja ja soovitab kõigil kaasaegse arhitektuuri kaasaelajatel seda oma silmaga vaatama minna.

Lisaks uue ilme saanud peatänavale tasub kindlasti külastada ka vastvalminud Vallimäe vabaõhukompleksi, mis jõudis samuti tänavuste Muinsuskaitseameti aastapreemiate nominentide hulka. Ligi seitsmel hektaril laiuvas vabaõhukompleksis rajati nõlvade vahele tipptasemel esinemispaik, kuhu mahub üritusi nautima rohkem kui 5000 külalist. Lisades paigale atraktiivsust ka sügistalvisel ajal, on alates oktoobrist võimalik ringlava juures näha silmailu pakkuvat hologrammi, mis on eriti ilus õhtusel ajal.