• EE Articles
  • Pressiteated
  • 22.09.2019
  • YIT OYJ

Pressiteade: Mall of Tripla on energiaefektiivsuse rahvusvaheline tipp

YIT Corporation pressiteade 23.09.2019 kl 8.00

Helsingi Pasila linnaosas 17.10.2019 avatav kaubanduskeskus Mall of Tripla on poodide arvu poolest Soome suurim ja kõige rohkem LEED punkte saanud kaubanduskeskus. Sellele anti kõrgeim LEED Platina taseme rahvusvaheline keskkonnasertifikaat. 

Sertifikaadi saamist mõjutasid eriti kaubanduskeskuse energiaefektiivsust parandavad ja keskkonda arvesse võtvad ehituslahendused. Kaubanduskeskuse energia- ja puhta vee tarbimine on umbes 40% väiksemad kui selliste uusehitiste puhul üldiselt. Energiaefektiivsus säästab keskkonda, aga säästab ka kulusid.

Väike elektritarbimine vähendab kinnisvara haldamise kulusid ja koormust keskkonnale. Et Mall of Tripla kulutab selgelt vähem energiat kui tavaline hea ehitustava järgi ehitatud uusehitis, hakkab seal tegutsejate energiaarve olema tavalisest väiksem. Sama kehtib ka veekasutuse kohta.

Meeldiv külastajatele ja ruumides tegutsejatele

Üks LEED hindamise kriteeriumidest on sademevee käitlemine. Sademeveesüsteem on Triplas ehitatud nii, et sademevesi kas imendub maasse või kasutatakse ära näiteks autopesulas pesuveena. Roheluse ja hubasuse lisamiseks ning sademevee kontrollimiseks ehitatud rohekatusepinda on umbes 41% Tripla kogu katusepinnast. Kogu Triplas on elu-, äri- ja hotellipindade valmides rohekatusepinda kokku umbes hektari jagu.

Tähelepanu on pööratud ka siseõhu puhtusele. Süsihappegaasiandurid mõõdavad pidevalt õhukvaliteeti erakordselt ulatuslikult kogu kaubanduskeskuses.

„Rohekatused, ehitusmaterjalide vähene saastekoormus ja siseõhu puhtus on asjad, mida hindavad nii kaubanduskeskuse külastajad kui ka seal töötavad ja ruume rentivad inimesed,“ usub Tripla kommertsarendusjuht Pirjo Aalto.

Jäätmete kogumiseks kasutatakse tsentraliseeritud vaakumjäätmesüsteemi. Ka klientide kasutusse tuleb autoparklasse suur taaskasutatavate jäätmete kogumispunkt.

Lisaks LEED sertifikaadi nõuetele on Tripla ehitatud vastama Helsingi linna kestliku arengu ja keskkonnasõbralikkuse nõuetele. Linn peab tähtsaks ka kergliikluse ja jalgrattaga liikumise võimaluste parandamist. Mall of Triplas on Soome kaubanduskeskustest kõige rohkem jalgrattakohti, 3250. Elektriratastele leidub laadimispunkte ja elektriautode laadimispunkte on 277. Kokku on kaubanduskeskuses autode parkimiskohti üle 2200.

LEED hinnangut mõjutab kinnistu asukoht tiheda asustusega linnakeskkonnas heade ühistranspordiühenduste ja teenuste lähedal, mis realiseerub Triplas kuninglikult: Pasilat hinnatakse Helsingi ligipääsetavaimaks kohaks kõigi transpordiliikidega ja sealsest raudteejaamast kasvab Soome reisijate arvult suurim, kui Kesk-Pasila  väljaehitamine on aastaks 2040 lõpule viidud.

Mall of Tripla ja keskkond:

  • Kaubanduskeskuse energiatarbimine on umbes 40% ja veetarbimine umbes 40% väiksem kui tavalise uusehitise oma (LEED nõue on vastavalt 20% ja 20%)
  • Valgustuseks kasutatakse ainult LED-valgusteid ja autoparkla valgustus süttib liikumisanduri abil
  • Rohekatusepinda on 41% kogu katusepinnast (nõue 30%)
  • Jäätmed kogutakse tsentraliseeritud vaakumjäätmesüsteemiga. Eesmärk on ühendada süsteemiga hiljem ka naaberkinnistuid. Klientidele on korraldatud taaskasutatavate jäätmete kogumispunktid
  • Ehitusmaterjalid järgivad kõige karmimat M1-materjaliklassi 2008
  • Triplasse tuleb 3250 jalgrattakohta, millest osa on lukustatud ruumides ja elektrirataste laadimispunktidega varustatud.
  • Parklaruumides on 277 elektriauto laadimispunkti
  • Kütmine ja jahutamine toimub linna kaugkütte- ja kaugjahutusvõrgu abil

Rahvusvahelises LEED keskkonnareitingus (Leadership in Energy and Environmental Design) hinnatakse ruumide, hoone ja ehitusprojekti keskkonnaomadusi. LEED sertifikaate annab ja nende kasutamist kontrollib sõltumatu Green Building Certification Institute.

Loe lisaks samal teemal (eng) : Accessibility in Tripla

Lisainformatsioon: 
Pirjo Aalto, kommertsarendusjuht, YIT, tel 050 500 2013, pirjo.aalto@yit.fi
Heidi Kauppinen, kommunikatsioonijuht, YIT, tel 040 574 3170, heidi.kauppinen@yit.fi 

2019. aasta sügisel avatav Mall of Tripla pakub lisaks laialdastele poe- ja restoraniteenustele palju uutmoodi kultuuritegevust ja elamusi. Mall of Tripla on 250 poega Soome suurim kaubanduskeskus, mis asub Kesk-Pasila uue keskuse Tripla südames. Tripla on kolme kvartali suurune tervik, kuhu kuuluvad kaubanduskeskus, parkla, korterid, hotell ja kontorid. Ka uus Pasila raudteejaam ja ühistransporditerminal on Tripla osad. tripla.yit.fi/mall-of-tripla