• EE Articles
  • Uudised
  • 11.05.2019
  • YIT
  • YIT
  • 1 vaatamist

YIT aitab luua tugevat tuleviku insenerkonda

Rahvusvaheline terassillavõistlus BRICO 2019 toimub juba neljandat korda. Ka sellel korral paneb AS YIT Eesti võistlusele õla alla. Terassillavõistlust saab vaatama minna 13-17. mail TalTechi hoovis.

BRICO raames projekteerivad ja ehitavad tudengivõistkonnad 5-meetrise sildega terassillamudeli. Parima silla tiitli võidab meeskond, kelle sild ehitatakse reeglites olevate valemite põhjal kaalu, monteerimise kiiruse, koormamise läbipainde ning arhitektuurse väärtuse kombinatsioonina.

Kui küsisime meeskonna projektijuhilt Karl Sachriselt, miks seda võistlus korraldatakse, siis tema vastas, et niisugused võistlused on vajalikud noortele inseneridele selleks, et teoreetilisi teadmisi praktikasse rakendada. Lisaks kasvatavad võistluslikud „jõukatsumised“ enesekindlust. „Loomulikult lisanduvad hindamatud rahvusvahelised tutvused ning kogemuste vahetamine. Kuna lähim taolise kontseptsiooniga võistlus toimub Türgis, leidsime, et saame Euroopas selle niši täita ning ka Eestis kohapeal seeläbi tutvustada insenerialadel õppimist, “ kommenteerib Sachris.

Sachris selgitab, et korraldustiimi jaoks on tähtis see, et nad saavad panustada millessegi endast suuremasse, mis loob paljudele positiivseid mälestusi. Loomulikult lisandub ürituse korraldamisega seonduv kogemustepagas, alates ettevõtetega suhtlemisest, hinnapakkumiste võtmisest, inimeste koordineerimisest kuni viimase hetke logistiliste probleemide lahendamiseni.

Mis motiveerib korraldustiimi võistlust korraldama juba nii mitmendat korda?
„Meid motiveerib aasta aastalt just see, et meie silmis on võistlusel nii palju potentsiaali saada millekski tõeliselt suureks. Usume, et olles järjekindlad, on võistlusel võimalik jõuda punkti, kus BRICO-le kvalifitseerumisest saab miski, mille poole iga tõeliselt ambitsioonikas sillahuviline tudeng pürgib. Usun, et BRICO-l on potentsiaali saada sillaehituse kontekstis võrdväärseks Robotexile,“ räägib Sachris.

Terassillavõistluse projektijuht tõdeb, et nii mõnigi osaleja on öelnud, et just BRICO-l osalemise tõttu leidsid nad kire oma eriala vastu.

Uurime, kui oluline on toetajate ja abistajate roll võistluse toimumisel?
Sachrise sõnul sponsorite poolse toetuseta ei saaks võistlus toimuda. Just ettevõtete poolne toetus annab võistlejatele selliste võistluste näol võimaluse proovida, katsetada ning harjutada midagi, mida tavalise akadeemilise õppe kontekstis pole võimalik läbi viia. Seeläbi aitavad nad luua tulevikuks tugevat insenerkonda. Tööturule sisenedes uurivad taolistel üritustel osalenud tudengid üldiselt võimaluste kohta neis ettevõtetes, mis on panustanud just nende jaoks tähtsatesse ettevõtmistesse ja üritustesse.

Võistluse ajakava

Võistluse esimeseks päevaks on planeeritud välistudengite saabumine ning osalejate ja korraldustiimi esmane tutvumine. Teisel päeval saavad osalejad harjutada sildade. Sama päeva teises pooles tutvustab TalTechi emeriitprofessor Karl Õiger Tallinna laululava konstruktsioone ja renoveerimisprotsessi. Selleks, et värsked teadmised paremini kinnistada, viiakse meeskonnad laululavaga kohapeale tutvuma.

Ametlik võistlusprogramm algab 15. mail võistluse avatseremooniaga. Samal päeval toimub sildade kaalumine ja nende esteetilise välimuse hindamine, mille žürii moodustab võistlust BRICO toetanud ettevõtete esindajad, õppejõud ning erialaliitude esindajad.

Järgmisel päeval, 16. mail toimub sildade aja peale monteerimine ning nende hilisem koormamine 1000 kg raskusega ja sellest tekkiva painde mõõtmine. Õhtu lõpetuseks süvenetakse looduse rüpes Eesti kultuuri ja traditsioonidesse.  

1. mail toimub lõputseremoonia ning võitjate väljakuulutamine.

YIT soovib võistluse korraldajatele edu ettevõtmistes ja osalevatele meeskondadele kindlat närvi.