• EE Articles
  • 19.06.2018

Kalamajas leiti Eesti suurim keskaegsete leidude kogu

Mündriku kortermajade kinnistul toimuvatel väljakaevamistel on päevavalgele tulnud Eesti arheoloogia ajaloo suurim keskaegsete leidude kogu. Üle 10000 leitud keskaegse eseme seas on riideid, jalanõusid, haruldast keraamikat ja palju muud.

Aprillikuus alustas YIT Eesti koostöös arheoloogidega Väike-Patarei 1/Jahu 6 asuval kinnistul seoses Mündriku kortermajade ehitamisega arheoloogilisi väljakaevamisi. Kohe uuringute alguses hakkasid põnevad leiud päevavalgele tulema. „Ehkki kinnistust on läbi uuritud alles pool, on juba leitud üle 10000 eseme. See on Eesti arheoloogia ajaloo suurim kogum keskaegseid leide, mis ühest muistisest pärit,“ selgitas YIT Eesti juhatuse esimees Margus Põim. „Ehitajana on äärmiselt põnev ühendada ajalugu tänapäevaga ja näha, kuidas Kalamajas mitu sajandit tagasi elati,“ lisas Põim, kelle sõnul alustatakse peale arheoloogide tööd Mündriku kortermajade ehitamist.

Ligi 6850 ruutmeetri suurusel keskaegse eeslinna äärealale jäänud krundil on hästi säilinud erinevate ajastute kultuurkihid, mis ei ole ka eelnevate ehitustööde käigus hävinud. „Eriti hästi on säilinud 15. sajandi kultuurkiht, mistõttu on ka enamus leide pärit sellest ajastust,“ rääkis Arheox OÜ arheoloog Rivo Bernotas. Leidude seas on nii igapäevaseid tarbeesemeid, nagu nahast jalanõud, lihtsad sööginõud ja puidust kammid, kui ka luksuslikku keraamikat ja ehteid. „Väga harukordsed on 15. sajandist pärinev keskaegse muusiku kujutisega aknaklaasi katke ja 14.-15. sajandi gooti stiilisugemetega arvatavalt müütilise loomaga sõrmus,“ kirjeldas Bernotas. Mündriku krundi leidude puhul on tegemist Läänemere maade põhjapoolses osas ainulaadse kollektsiooniga.

Ajaloolist tausta väärtustades ehitab YIT Ehitus krundile väikesemahulised 3-4-korruselised Mündriku korterelamud, mille nimi viitab ajaloolisele taustale. Keskajal tegutsesid Kalamajas ettevõtlikud mündrikud, kes pidasid paadiliiklust mandri ja kaubalaevade vahel. Arheoloogilised kaevamised jätkuvad Kalamaja krundil kogu suve. Kindlasti on plaanis Mündriku krundi leidudest ka avalik näitus korraldada. Millal see toimub, sõltub veel leitavate leidude hulgast. Juba praegu on huvilistel võimalik põnevamaid leide vaadata Väike-Patarei 1 asuvatel ehitusstendidel.

Ürituse pildigalerii: http://www.louder.ee/gallery/galerii/yit-myndriku 

YIT on suurim Soome ja oluline Põhja-Euroopa ehitusettevõte. Me arendame ja ehitame kortereid, äripindu ja terveid piirkondi. Lisaks sellele oleme nõudliku infrastruktuuri ehitamise ja teekatte rajamise spetsialistid. Koos klientidega loovad meie 10 000 professionaali senisest funktsionaalsemaid, atraktiivsemaid ja jätkusuutlikumaid linnu ja elukeskkondi. Tegutseme 11 riigis: Soomes, Venemaal, Skandinaavias, Balti riikides, Tšehhis, Slovakkias ja Poolas. Uus YIT sündis, kui enam kui saja-aastased YIT Oy ja Lemminkäinen Oy 2018. aasta 1. veebruaril ühinesid. Meie 2017. aasta pro forma käive oli üle 3,8 miljardi euro. YIT Oy aktsia on noteeritud Helsingi Nasdaq OMX börsil. www.yitgroup.com

Lisainformatsioon:
Kadi Aljas 
AS YIT Eesti turunduse spetsialist   
6652100 
kadi.aljas@yit.ee