• EE Articles
  • 29.08.2017

Pärnu Vanalinna Põhikool sai rekonstrueeritud

Pärnus avati pärast renoveerimist ajalooline vanalinna kooli hoone. Pea viis miljonit eurot maksma läinud remondi käigus said uue näo ja sisu koolimaja kui ka selle kõrval asuv võimlahoone.

Pärnu südalinnas asuvas koolimajas on haridust jagatud juba 1902. aastast alates. Algselt tegutses baltisaksa päritolu arhitekti August Reinbergi projekteeritud hoones tütarlaste gümnaasium, hiljem nii Pärnu poeglaste gümnaasium kui ka mitu erinevat keskkooli. Pärnu vanalinna kool alustas selles hoones 1991. aastal. Kooli territooriumil paikneb veel võimlahoone, mis ehitati omaaegse püssirohukeldri peale ja valmis 1907 aastal. 

Muinsuskaitse all olevatel hoonetel pidi ehitaja säilitama hoonete ajaloolise ilme, aga samas ta pidi mahutama siia majja kõik selle, mis on kaasaegseks õpi- ja töökesskonnaks vajalik, samamoodi kõik erinevad tehnosüsteemid. 

Vanalinna koolis õpivad ka erivajadustega lapsed, kelle jaoks ehitati lift. Kuna tegemist on arhitektuurimälestisega, tehti kõiki ehitustöid muinsuskaitsjate valvsa pilgu all. Siin tuli kompromisse teha muinsuskaitse poolt, tuli kompromisse teha tellija ehk kooli poolt.

Hoonetel vahetati välja uksed ja aknad, mis osaliselt restaureeriti. Klassi- ja olmeruumidesse rajati uued tehnosüsteemid, mille väljaehitust raskendas vanade auruküttelõõride paiknemine. Osaliselt säilitati klassiruumides autentsed laudpõrandad, seinad ja laed värviti üle ajastule kohase lubivärvidega. Fassaaditööde käigus vahetati välja hulgaliselt lagunenud hoone frontoonidest tellismüüritist. Parandati koolihoone omaaegsed korstnad. Uue ilme sai ka koolikompleksi kuuluv ajalooline võimlahoone, kus, nagu koolimajaski, on säilitatud palju originaaldetaile.

Koolimajas on nüüd energiasäästlik kütte- ja ventilatsioonisüsteem, klassiruumides kaasaegsed õppevahendid ning kõik võimalused infotehnoloogia rakendamiseks õppetöös.

Ehitusprojekti koostas Esplan OÜ, ehitustöid tegi AS YIT Ehitus, omaniku- ja muinsuskaitse järelevalvet teostas OÜ Ösel Consulting ja ehituse projektijuhtimist OÜ P. P. Ehitusjärelevalve.