• EE Articles
  • 12.05.2016

Pressiteade: Tartu Ülikooli Raamatukogus alustatakse rekonstrueerimistöödega

AS YIT Ehitus alustab lepingu sõlmimise järgselt Tartu Ülikooli Raamatukogu rekonstrueerimistöödega, mille käigus uuendatakse nii raamatukogu siseruume kui ka välisosa. Raamatukogu on suletud 23. juunist ligikaudu 4. oktoobrini 2016. Seni pakub raamatukogu kasutajatele oma digikogusid, alates augustist ka avakogudest tellimist, veebipõhist konsulteerimist jm veebipõhiseid teenuseid. Raamatuid saab tagastada ka remondi ajal.

Algavad rekonstrueerimistööd on pikaajalised ja teostatakse mitmes etapis. Kogu hoone on renoveeritud 2017. aasta sügiseks. Tööde tulemusena viiakse raamatukogu hoone tänapäeva nõuetele vastavaks ning parandatakse nii töötajate kui kasutajate tingimusi.

TÜ raamatukogu direktori kohusetäitja Liisi Lembineni sõnul muutub kogu raamatukogu kasutajasõbralikumaks: „Lugejad saavad oluliselt pinda juurde: suureneb rühmatööruumide ala, kasutajatele avatakse terve üks hoidlakorrus, valmib ema-lapse tuba. Pärast remonti saab raamatuid tagastada ööpäevaringselt, kuna raamatud saavad uue raamatukaitsesüsteemi, mis võimaldab arendada innovaatilisi raamatukoguteenuseid. Ehitatakse välja võimalus hoida osa hoonest avatuna 24/7. Lõpuks ometi saavad raamatud hoidlates sobivad hoiutingimused.“

Tartu ülikooli projekteerimis- ja ehitushangete peaspetsialist Erki Tamm rääkis, et rekonstrueerimistööde mahtu kuuluvad tuletõkketsoonide ja evakuatsiooniväljapääsude ehitus, reisijate ja kaubaliftide paigaldus ning hoone sisemuses mastaapsed ehitus- ja viimistlustööd. Projekti koosseisu kuulub hoone tugev- ja nõrkvoolusüsteemide ning tehnosüsteemide rekonstrueerimine. Lisaks värskendatakse ka raamatukogu ümbrust – rekonstrueeritakse hoone esine väljak, siseõu ning hoone ümbruse haljastus, paigaldatakse hulgaliselt jalgrattahoidlaid.

Hoone rekonstrueerib AS YIT Ehitus, mille ehitusdirektori Toomas Rappi sõnul on Tartu ülikooli raamatukogu ning ümbritseva maa-ala rekonstrueerimistööd nii tellijale kui ehitajatele väljakutseks eelkõige seetõttu, et tööd tuleb teostada etapiviisil ja ajagraafik on limiteeritud – raamatukogu tuleb kiiresti taas kasutajate käsutusse anda.

„Aktiivses igapäevases koostöös tellijaga soovime teostada ehitustööd nii, et raamatukogu igapäevategevused oleksid minimaalselt häiritud ja tööde lõppedes saaksid nii töötajad kui raamatukogu kasutajad nautida kvaliteetset tänapäevast lõpptulemust,” väljendas Rapp.

Tööde kogumaksumus on 6 695 970 eurot. Viimati läbis raamatukogu suurema remondi 2012. aastal CO2 heitmekvoodi projekti raames.

AS YIT Ehitus on Eesti juhtivaid ehitusettevõtteid, mis kuulub ehitusteenuseid pakkuvasse Soome kontserni YIT. YIT kontsern on säästlikke linnakeskkondi loov ehitussektori liider, kes ehitab nii elamuid, ärihooneid kui ka hoonestab terveid piirkondi. YIT Ehitus AS keskendub kõrgele kvaliteedile ning seab eesmärgiks oma tegevuses järjepideva arengu tagamise. Tegutsetakse Soomes, Venemaal, Baltimaades, Tšehhis, Slovakkias ja Poolas. YIT Ehitus AS eesmärk on olla ajast sammu võrra ees, hoolida nii oma klientidest, partneritest kui ka töötajatest. Neil on rohkem kui 5300 töötajat kaheksas riigis. 2015. aastal oli ettevõtte müügitulu ligi 1,7 miljardit eurot. Ettevõtte aktsiad on noteeritud Nasdaq OMX Helsinki börsil.

Lisainfo:

Erki Tamm, TÜ projekteerimis ja ehitushangete peaspetsialist, 737 6634, 5552 6424,erki.tamm@ut.ee

Toomas Rapp, AS YIT Ehitus ehitusdirektor, 665 2133, 506 6312, toomas.rapp@yit.ee