• EE Articles
  • 19.06.2016

Tallinna korter – hea investeering

Soome korteriostjad on avastanud Eesti aktiivse rendituru

Soomlaste huvi Eesti vastu ei näita vaibumise märke. Statistikakeskuse andmetel tehti eelmisel aastal lõunanaabrite juurde ligikaudu kaks ja pool miljonit vabaajareise ning see arv näitab kasvutendentsi. Eesti on oma elukohaks märkinud umbes 7000 Soome kodanikku ja Soome Suursaatkonna andmetel tegutseb Eestis aktiivselt umbes 3500 soomlastele kuuluvat ettevõtet. Peale selle õpib Eesti igal aastal ligikaudu 1300 soomlast. Pole siis ime, et Eesti on avastanud ka elamispinda investeerivad soomlased.

Samuti on soomlaste osakaal Eestis YITi klientide osas tõusuteel. YIT Eesti tütarettevõtte YIT Ehituse tegevdirektor Margus Põim ütleb, et Soome investoreid meelitab ligi Eesti soodne hinnatase, elav korteriturg ja uued korterid, mida on arvukalt pakkuda.

Üheks tõmbeteguriks on ka Eesti toimiv ja uuenduslik digitaalne infrastruktuur.

„Internetiühiskonnas on asjade korraldamine lihtne ja kiire,“ nendib Põim.

Hinnakasv on vaibunud

Helsingis YIT Kodu müügikontoris nõustajana tegutsev Margit Kujala on märganud, et üha rohkem on Soome kliente, kellel on Eestis oma ettevõte.

„Ettevõtjad hangivad endale teise elamise, et ei peaks ööbima hotellis. Hea asukohaga korter on tasuv investeering, mille väärtus ei lange.“

Põhiosa Eesti soomlastest elab Tallinnas või selle lähiümbruses, kuhu on suures osas koondunud ka Eesti enda elanikkond ja ettevõtlus.

„Tallinnas toimivad infrastruktuur ja muud teenused hästi ja linn on turvaline,“ põhjendab Põim.

Eesti majandus on ühtlaselt kasvanud alates 2010. aastast ning kasv on endiselt ELi riikide keskmisest kiirem. See peegeldub ka korterite hindades. „Hinnatase on pärast majanduslangust hoogsalt tõusnud, kuid kasv ei ole siiski enam nii kiire kui enne majandusbuumi. On näha märke turu rahunemisest,“ selgitab Põim.

Kõige populaarsemates piirkondades ehk kesklinnas ja Põhja-Tallinnas tõusevad hinnad ühtlaselt tempoga 4–5 protsenti aastas. Ka Eestis 25 aastat tegutsenud YIT parandab aasta-aastalt oma tulemusi.

„Oleme olukorraga väga rahul. Eluasemeturg on Tallinnas väga vilgas,“ tõdeb Põim.

„Hea asukohaga korterid müüakse kiiresti maha. Tallinna kesklinnas on maju, kus on kõik korterid müüdud juba ehitamise käigus enne valmimist.“

Trendipiirkond huvitab ka soomlasi

Tallinna piirkondadest huvitavad soomlasi ennekõike kesklinn, Kadriorg ja Kalamaja.

„Kalamaja areneb väga hoogsalt. YIT on ehitanud Lennusadama lähedale juba täiesti uue Vibu tänava,“ ütleb Margit Kujala. Tallinna kesklinnas on YITil majad näiteks Jakobsoni tänaval Stockmanni lähedal ning vanalinna lähistel Saani tänaval.

Investoreid huvitab ka Mustamäe piirkond, kus on Tallinna Tehnikakõrgkooli ja selle lähedusse paigutunud palju välismaised spetsialiste vajavate tehnoloogiaettevõtete tõttu suur vajadus rendipindade järele.

Üksnes investeerimise eesmärgil ostetakse peamiselt ühe- ja kahetoalisi kortereid, mille järele on üürikorterite turul kõige suurem nõudlus. Endale alalist eluaset või puhkusekorterit otsivad pensionärist abielupaarid otsustavad seevastu pigem kolme- ja neljatoaliste korterite kasuks.

Eelmisel aastal korraldas YIT väikeinvestoritele reisi, mille käigus tutvustati müügis olevaid ja ehitamisjärgus objekte.

„Kutsusime kinnisvaravahendajaid, hooldusfirmade esindajaid ja juriste kõnelema korterite ostmise ja elamisega seotud teemadel. Reisil osales 50 soomlast ja soovijad oleks rohkemgi olnud. Kavandame sügiseks juba teist samalaadset üritust,“ sõnab Margus Põim.

Lisaks Tallinnale on YIT Ehitus ehitanud kortereid ka Tartusse ja Pärnusse. YITi kodu saab osta ka Lätist, Leedust, Tšehhist, Slovakkiast, Poolast ja Venemaalt.

Soovid korterit Eestisse? Pea meeles!

Eestis on kõik elamispindade ostu-müügitehingud kinnisvaratehingud, mis kinnitatakse notari suures. Ostu-müügilepingud on eesti keeles ja tehingu sõlmimise juures peab seaduse alusel alati olema tõlk, kes tagab, et välismaa ostja mõistaks kõike, mis ostu-müügilepingus kokku lepitakse. Kui korter ostetakse YITilt, organiseerib tõlgi YITi müüginõustaja.

Alustuseks sõlmitakse eelleping ja tasutakse 20 protsenti tehingu hinnast. Lõppsumma makstakse tehingu sõlmimise käigus, kui korter on valmis ja üle vaadatud. YITiga sõlmitakse tehingud alati Tallinnas.

YIT müüb kortereid Eesti stiilis, mis tähendab, et põrandad ja sanitaarruumid on viimistletud, kuid köögis ei ole üldjuhul mööblit ega kodumasinaid. Soovi korral saab ostja kasutada abiks YITi sisustusplaneerimise teenust.

Lisateave: 

Hanna Malmivaara, kommunikatsioonidirektor, YIT Oyj, tel 040 561 6568, hanna.malmivaara@yit.fi

YIT on ehitusala novaator, kes loob säästlikku linnakeskkonda ehitades elamispindu, äriruume, infrastruktuuri ja terviklikke piirkondi. Panustame esmaklassilisele kliendikogemusele, kõrgele kvaliteedile ja pidevasse mitmekülgsete oskuste arendamisse. Meie tegevuspiirkond hõlmab Soomet, Venemaad, Baltimaid, Tšehhit, Slovakkiat ja Poolat. Meie visioon on olla alati sammu võrra teistest ees – kuid hoolides oma klientidest, koostööpartneritest ja personalist. Anname tööd rohkem kui 5300 inimesele kaheksas riigis. 2015. aasta oli ettevõtte käive ligi 1,7 miljardit eurot. Meie aktsiad on noteeritud NASDAQ OMX Helsinki Oy-s. www.yit.fi