• EE Articles
  • 15.07.2015

Pressiteade: Rahvusarhiivi uue peahoone ehitus jõudis sarikapeoni

Täna peeti Tartus Rahvusarhiivi uue peahoone Noora sarikapidu, millega tähistati maja maksimaalse kõrguse saavutamist. Piduliku sündmuse eesmärgiks oli kostitada ehitajaid, et vastavalt rahvapärimusele tagada seeläbi hoonele hea õnn ja luua head suhted majavaimuga. Sarikapärja tõid hoone kõrgemast nurgast alla Riigi Kinnisvara ASi (RKAS) juhatuse esimees Jaak Saarniit ja riigiarhivaar Priit Pirsko.

RKASi tellimusel rajab YIT Ehitus AS 2016. aasta kevadeks kuuekorruselise büroo- ja arhiivihoone, mis oleks Rahvusarhiivi funktsioonidest tulenevaks tööks sobiv, vastaks kehtestatud ning arhiivispetsiifilistele nõuetele ja oleks ülalpidamises võimalikult energiasäästlik, vastupidav ning kauakestev.

YIT Ehitus juhatuse liige ja ehitusdirektor Toomas Rapp avaldas heameelt, et keerukas objekt on hetkel praktiliselt üks kuu planeeritud ajagraafikust ees. Toomas Rapp ütles hinnates olukorda: „Selle vastutusrikka projekti teostamisel on kõik osapooled professionaalsed ja pühendunud. Tänu heale koostööle oleme jõudnud tulemuseni, kus Rahvusarhiivi objektil on mudelprojekteerimisest ja selle tulemi kasutamisest on saanud igapäevase töö reaalsus.“

Nooruse tänavale rajatava hoone arhitekt on Illimar Truverk, ehitusprojekt valmis firmade Asum Arhitektid OÜ, Arhitekt11 OÜ ja Vaikla Stuudio OÜ koostöös. Hoone suuruseks on kavandatud ligi 11 000 ruutmeetrit ja selle ehitusmaksumus on 7,7 miljonit eurot, millele lisandub käibemaks.

Rahvusarhiiv on valitsusasutus, mis tagab isikute õiguste tõendamiseks vajaliku teabe kestmise ja kasutamise. Ühtlasi on Rahvusarhiiv teadmusasutus, mille eesmärgiks on Eesti ühiskonda peegeldava informatsiooni (dokumentaalne kultuuripärand) kogumine, arhivaalidele juurdepääsu võimaldamine nii arhiivis kui veebis ning kogude säilitamine nõuetekohastes tingimustes. Rahvusarhiiv arendab erinevaid arhiiviteenuseid ning teadus- ja publitseerimistegevust kooskõlas ühiskonna pikaajaliste huvide ja kasutajate vajadustega.

Ehitajast
YIT Ehitus AS on Eesti juhtivaid ehitusettevõtteid, mis kuulub Soome suurimasse ehitusteenuseid pakkuvasse kontserni YIT. Ettevõtte tegevusvaldkonnad on ehituse peatöövõtt – hoonete ja rajatiste ehitamine – ning elamu- ja ärihoonete arendus. 2014. aastal oli YIT kontserni käive ligikaudu 1,8 miljardit eurot. YIT tegutseb Soomes, Venemaal, Balti riikides ja Ida-Euroopas ning on tööandjaks enam kui 6000 töötajale. YITi aktsiad on noteeritud Helsingi NASDAQ OMX börsil.

Lähem informatsioon:

Toomas Rapp
AS YIT Ehitus juhatuse liige, ehitusdirektor
Tel: 6 652 100

Madis Idnurm
Riigi Kinnisvara ASi kommunikatsioonijuht
Tel: 52 660 66